Szörényi családi pince Bács-hegy

Szörényi Levente bora

Szörényi

cimer

családi pince

space

A Kossuth-díjas Szörényi Levente neve több, mint fél évszázada a zenével forrt össze. Szőlősgazda oldaláról azonban kevesen ismerik.
1994-ben a Balaton-felvidéki Bács-hegyen találta meg azt a helyet, ahol két szenvedélyének, a zeneszerzésnek és a borászkodásnak egyszerre hódolhat. Mint mondta: „nem az Isten háta mögött, hanem az Isten színe előtt”.
A Káptalantóti és Mindszentkálla között elterülő Bács-hegy a badacsonyi régióhoz tartozik. E környék vulkanikus eredetű, bazaltos talaján teremnek azok a szőlők, melyekből igazán karakteres, testes, finom savakkal és jellegzetesen minerális ízzel rendelkező borok készíthetők.

borok_kep01


1996-ban Örs fiával ültették az első olaszrizling vesszőket, majd 2000-ben a juhfark-chardonnayt. A metszési, kötözési és egyéb zöldmunkálatokat Levente saját kezével végzi a telepítés óta. Örs az utóbbi néhány évben csatlakozott a szőlőműveléshez.
A Szörényi Családi Pincében a szüret az év egyik kiemelkedő eseménye a család és az ismerősök számára, hiszen azt is zömmel a család tagjai végzik.
A borok címkéit és arculatát szintén családtag: Szörényi Réka tervezte. 1999 óta palackozzák saját fogyasztásra szánt boraikat. 2018-ban pincészetük megkapta a hivatalos engedélyt az értékesítésre. Így végre szélesebb körben is elérhetővé válnak a Szörényi család által készített borok.

BADACSONYI OLASZRIZLING

badacsonyi_olaszrizling


Ez a legidősebb szőlő a Balaton-felvidéki Bács-hegyi birtokon. A 600 tőkét 1996-ban telepítették a délnyugati fekvésű dűlőn. A növényvédelemben a korábban használt vegyszeres védekezést mára felváltotta a biotechnológia. Az olaszrizlingben klasszikusan megjelenik a keserű mandula-íz, erős mineralitás jellemzi, savai határozottak. Mustja spontán erjedt, hűtött acéltartályokban.
Palackozás előtt 3-4 hónapig érlelődött tölgyfahordókban.
A borcímkén egy kézzel készült grafika jelenik meg, melyet maga a művész rajzolt a Bács-hegyi présházáról.

badacsonyi_olaszrizling_alc2

badacsonyi_olaszrizling_alc3

badacsonyi_olaszrizling_alc4

badacsonyi_olaszrizling_alc5

JUHFARK

juhfark


A fiatalabb telepítés a birtokon, 1/4 arányban chardonnay szőlővel kiegészítve. A választás különleges, de a Somló-hegy közelsége miatt autentikusnak mondható.
A saját kezűleg szüretelt szőlőből markáns savakkal rendelkező, finom gyümölcsösséggel, hangsúlyos ásványossággal bíró bor készült. Hűtött acéltartályban történő spontán erjesztés után palackozásig új tölgyfahordóban érlelődött.

juhfark_alc1

juhfark_alc2

juhfark_alc3

CABERNET SAUVIGNON ROZÉ

roze


A Badacsony déli oldaláról szüretelt cabernet sauvignon ültetvény termése került palackba.
A fajélesztős beoltással, reduktív eljárással, acéltartályban erjesztett rozé médium pörkölésű, új tölgyfahordóban pihent egy hónapig.

roze_alc1

roze_alc2

roze_alc3

roze_alc3

BADACSONYI KÉKNYELŰ

keknyelu


2021-ben hagyományőrzési céllal és a fajta iránti szeretet miatt esett a választás a kéknyelű szőlőre.
A Badacsony északi oldaláról származó fürtökből kíméletes préselést követően készült must fajélesztős beoltással, acéltartályban erjedt. Az új tölgyfa hordós érlelést követően késő tavasszal került palackba.

keknyelu_alc1

keknyelu_alc2

keknyelu_alc2

VADKÖRTE ÉS BIRTOKOS ESET TÖRKÖLYPÁLINKA

palinka


Hét különböző fajta öreg körtefa ajándéka ez a különleges párlat.
A pálinka alapanyagának nagy részét vadkörte adta, melynek illata határozottan kiemeli a többi ital közül. A cefre kézzel szedett és azonnal darált, friss és ép gyümölcsből készült. Sem cukrot, sem fajélesztőt nem tartalmaz. A 44%-os alkohol tartalmának köszönhetően kiválóan fedi fel illatait és ízeit.
A birtokos eset törköly a családi birtokon található szőlők (olaszrizling, juhfark és chardonnay) finoman préselt bogyóiból készült. A szintén 44%-ra főzött párlat mazsolás ízei mellett őszintén mutatja meg a fajták jegyeit.

PET NAT - CABERNET SAUVIGNON

pet nat


A pétillant naturel , röviden “pet nat” Franciaországból származik. Egyfajta ős pezsgő, ami egészen a XVII. századig a champagne megjelenéséig a pezsgő szerepét töltötte be. A “methode ancestral”, azaz ősi módszer szerint készül, melynek lényege, hogy az erjedes vége felé járó mustot még az előtt lepalackozzák, hogy a folyamat befejeződne. A nyomásálló palackban tovább fermentálódó borban lévő természetes maradék cukor is alkohollá alakul, ennek következményeként pedig CO2 buborékok alakulnak ki, melyek a palackban maradnak.
A széles körben ismert “méthode traditionnelle” eljárással készült pezsgőkkel szemben, a pet nat gyöngyözése az első erjedés következménye. Míg a champagne-t degorzsálják, azaz megszabadítják a másoderjedés alatt kialakuló szediment anyagoktól, addig a pet nat általában az erjedés közben létrejövő üledékanyagokkal együtt kerül forgalomba. A készítéséhez komoly szaktudásra van szükség, mivel a palackban történő folyamatok nehezebben kontrollálhatók, mint egy champagne esetében. Annak érdekében, hogy az erjedés a palackozás után is folytatódjon, a pet nat általában hozzáadott kén és egyéb kezelőszer nélkül kerül a polcokra.
A Szörényi Családi Pincében a 2020-as évben készült először kísérletképpen pet nat. A bácshegyi birtokon található olaszrizling, juhfark és chardonnay szőlőből egyenlő arányban, kézzel szüretelve, bogyózva és finoman préselve, spontán erjesztve született meg az opálos textúrájú, rendkívül íz és illat gazdag, a terroir jegyeit hangsúlyosan bemutató első pezsgő, ami a “Birtokos eset” nevet kapta. Ebből mindösszesen 66 palack készült, kereskedelmi forgalomba nem került.
2021-től a rozéhoz is használt cabernet sauvignon szőlőből készül a nedű, amely már a boltokban is elérhető.

Fogyasztás előtt érdemes hosszabb időre hűtőben tenni és lehetőleg rázás nélkül, határozott mozdulattal felbontani. Készítsünk be 2-3 poharat és öntsük ki legalább a palack felét, mert felbontást követően az üledék a szénsav hatására kifuttathatja az italt.

Termék elérhetőségek

TotalDrinks Kft. 
-webshop- 
Budapest 1066, Teréz körút 58.

Budapest 1041, Szent István tér 23.
Törökbálint, Szabadság tér 1.

VINATRIUM Bor- és kézműves termékek szaküzlete 
-webshop- 
Piliscsaba, Templom tér 5.

Kinga kamrája 
-honlap- 

Káptalantóti, Kővári Kecskefarm Hrsz.:0271/2

Borhordó borkereskedés 
-honlap- 

Pécs, Mártírok útja 19

Bortár 
-honlap- 

1041. Budapest, Liszt Ferenc utca 29.

Magyar Ízek Boltja Hévíz 
-honlap- 

8380. Hévíz, Rákóczi u.17.

Kapcsolat

Küldjön üzenetet nekünk