A honlapunk nem tartalmaz sütiket, nem gyűjt adatokat 🍪 További információk: 📰
Szörényi családi pince Bács-hegy
Szörényi Levente bora
Szörényi
családi pince
Szörényi Örs olaszrizling juhfark rozé
A Kossuth-díjas Szörényi Levente neve több, mint fél évszázada a zenével forrt össze. Szőlősgazda oldaláról azonban kevesen ismerik. 1994-ben a Balaton-felvidéki Bács-hegyen találta meg azt a helyet, ahol két szenvedélyének, a zeneszerzésnek és a borászkodásnak egyszerre hódolhat. Mint mondta: „nem az Isten háta mögött, hanem az Isten színe előtt”. A Káptalantóti és Mindszentkálla között elterülő Bács-hegy a badacsonyi régióhoz tartozik. E környék vulkanikus eredetű, bazaltos talaján teremnek azok a szőlők, melyekből igazán karakteres, testes, finom savakkal és jellegzetesen minerális ízzel rendelkező borok készíthetők.
1996-ban Örs fiával ültették az első olaszrizling vesszőket, majd 2000-ben a juhfark-chardonnayt. A metszési, kötözési és egyéb zöldmunkálatokat Levente saját kezével végzi a telepítés óta. Örs az utóbbi néhány évben csatlakozott a szőlőműveléshez. A Szörényi Családi Pincében a szüret az év egyik kiemelkedő eseménye a család és az ismerősök számára, hiszen azt is zömmel a család tagjai végzik. A borok címkéit és arculatát szintén családtag: Szörényi Réka tervezte. 1999 óta palackozzák saját fogyasztásra szánt boraikat. 2018-ban pincészetük megkapta a hivatalos engedélyt az értékesítésre. Így végre szélesebb körben is elérhetővé válnak a Szörényi család által készített borok.
BADACSONYI OLASZRIZLING
Ez a legidősebb szőlő a Balaton-felvidéki Bács-hegyi birtokon. A 600 tőkét 1996-ban telepítették a délnyugati fekvésű dűlőn. A növényvédelemben a korábban használt vegyszeres védekezést mára felváltotta a biotechnológia. Az olaszrizlingben klasszikusan megjelenik a keserű mandula-íz, erős mineralitás jellemzi, savai határozottak. Mustja spontán erjedt, hűtött acéltartályokban. Palackozás előtt 3-4 hónapig érlelődött tölgyfahordókban. A borcímkén egy kézzel készült grafika jelenik meg, melyet maga a művész rajzolt a Bács-hegyi présházáról.
JUHFARK
A fiatalabb telepítés a birtokon, 1/4 arányban chardonnay szőlővel kiegészítve. A választás különleges, de a Somló-hegy közelsége miatt autentikusnak mondható. A saját kezűleg szüretelt szőlőből markáns savakkal rendelkező, finom gyümölcsösséggel, hangsúlyos ásványossággal bíró bor készült. Hűtött acéltartályban történő spontán erjesztés után palackozásig új tölgyfahordóban érlelődött.
CABERNET SAUVIGNON ROZÉ
A Badacsony déli oldaláról szüretelt cabernet sauvignon ültetvény termése került palackba. A fajélesztős beoltással, reduktív eljárással, acéltartályban erjesztett rozé médium pörkölésű, új tölgyfahordóban pihent egy hónapig.
BADACSONYI KÉKNYELŰ
2021-ben hagyományőrzési céllal és a fajta iránti szeretet miatt esett a választás a kéknyelű szőlőre. A Badacsony északi oldaláról származó fürtökből kíméletes préselést követően készült must fajélesztős beoltással, acéltartályban erjedt. Az új tölgyfa hordós érlelést követően késő tavasszal került palackba.
VADKÖRTE ÉS BIRTOKOS ESET TÖRKÖLYPÁLINKA
Hét különböző fajta öreg körtefa ajándéka ez a különleges párlat. A pálinka alapanyagának nagy részét vadkörte adta, melynek illata határozottan kiemeli a többi ital közül. A cefre kézzel szedett és azonnal darált, friss és ép gyümölcsből készült. Sem cukrot, sem fajélesztőt nem tartalmaz. A 44%-os alkohol tartalmának köszönhetően kiválóan fedi fel illatait és ízeit. A birtokos eset törköly a családi birtokon található szőlők (olaszrizling, juhfark és chardonnay) finoman préselt bogyóiból készült. A szintén 44%-ra főzött párlat mazsolás ízei mellett őszintén mutatja meg a fajták jegyeit.
PET NAT - CABERNET SAUVIGNON
A pétillant naturel , röviden “pet nat” Franciaországból származik. Egyfajta ős pezsgő, ami egészen a XVII. századig a champagne megjelenéséig a pezsgő szerepét töltötte be. A “methode ancestral”, azaz ősi módszer szerint készül, melynek lényege, hogy az erjedes vége felé járó mustot még az előtt lepalackozzák, hogy a folyamat befejeződne. A nyomásálló palackban tovább fermentálódó borban lévő természetes maradék cukor is alkohollá alakul, ennek következményeként pedig CO2 buborékok alakulnak ki, melyek a palackban maradnak. A széles körben ismert “méthode traditionnelle” eljárással készült pezsgőkkel szemben, a pet nat gyöngyözése az első erjedés következménye. Míg a champagne-t degorzsálják, azaz megszabadítják a másoderjedés alatt kialakuló szediment anyagoktól, addig a pet nat általában az erjedés közben létrejövő üledékanyagokkal együtt kerül forgalomba. A készítéséhez komoly szaktudásra van szükség, mivel a palackban történő folyamatok nehezebben kontrollálhatók, mint egy champagne esetében. Annak érdekében, hogy az erjedés a palackozás után is folytatódjon, a pet nat általában hozzáadott kén és egyéb kezelőszer nélkül kerül a polcokra. A Szörényi Családi Pincében a 2020-as évben készült először kísérletképpen pet nat. A bácshegyi birtokon található olaszrizling, juhfark és chardonnay szőlőből egyenlő arányban, kézzel szüretelve, bogyózva és finoman préselve, spontán erjesztve született meg az opálos textúrájú, rendkívül íz és illat gazdag, a terroir jegyeit hangsúlyosan bemutató első pezsgő, ami a “Birtokos eset” nevet kapta. Ebből mindösszesen 66 palack készült, kereskedelmi forgalomba nem került. 2021-től a rozéhoz is használt cabernet sauvignon szőlőből készül a nedű, amely már a boltokban is elérhető.
Fogyasztás előtt érdemes hosszabb időre hűtőben tenni és lehetőleg rázás nélkül, határozott mozdulattal felbontani. Készítsünk be 2-3 poharat és öntsük ki legalább a palack felét, mert felbontást követően az üledék a szénsav hatására kifuttathatja az italt.